Co-eigendom: de nieuwe trend in reizen en investeren voor Benelux inwoners

De manier waarop Benelux inwoners reizen en investeren in tweede verblijven in Europa verandert in een razendsnel tempo. De laatste trends wijzen op een verschuiving naar langere verblijven, premium ervaringen en de opkomst van co-eigendom als een aantrekkelijke, duurzame optie voor vastgoedbeleggingen. Deze trends weerspiegelen een groeiende wens om luxe te combineren met lokale authenticiteit en duurzaamheid. Mélie Dunod, CEO en co-founder van August, wijst op de toenemende belangstelling voor co-eigendom in de Benelux, met een opvallende stijging van 45%. August, de pionier in co-eigendom in Europa, speelt in op deze trend met collecties van sublieme woningen in populaire Europese locaties. Elk van de 21 mede-eigenaars van een collectie van vier à vijf woningen geniet het hele jaar door gemiddeld 12 weken zorgeloze vakantie op de meest charmante locaties.

Reistrends bij de Benelux inwoners

Europa blijft de favoriete bestemming voor Belgen, met Spanje en Frankrijk als belangrijkste landen, volgens Statbel. De voorkeur gaat uit naar culturele en dichtbij gelegen bestemmingen met ook opvallend een stijging in de gemiddelde verblijfsduur van 7,1 nachten in 2019 naar 9,2 nachten in 2024. Luxe ervaringen, zoals privé-rondleidingen en villa-verhuur, worden steeds populairder, met een stijging van 28% in boekingen van luxe vakantiewoningen in topbestemmingen zoals de Côte d’Azur en de Amalfikust, volgens Luxury Escapes. Daarnaast groeit de interesse in vastgoedbeleggingen in Europa. Belgen investeren vaker in tweede verblijven voor eigen gebruik, vooral in Spanje (44%), gevolgd door Frankrijk (33%) en Italië (7%), aangetrokken door gunstige vastgoedprijzen en een aantrekkelijk klimaat (Bron: Barometer van de tweede verblijven 2022, BNP Paribas). 

“We hebben een stijging van 45% in de vraag gezien van families uit de Benelux die dit jaar aandelen in onze collecties kopen,” zegt Mélie Dunod, mede-oprichter van August.

Steeds meer gezinnen uit de Benelux kopen aandelen in collecties van luxueuze vakantiewoningen bij August, wat hen in staat stelt om luxe eigendommen te bezitten tegen lagere kosten, zonder de verplichtingen van volledig eigendom.

Co-ownership: het antwoord op de evoluerende reistrends

Co-eigendom biedt eigenaars een aantrekkelijk alternatief voor traditioneel reizen en het bezit van klassieke tweede verblijven. Het combineert luxe, authenticiteit en duurzaamheid, terwijl het tegelijkertijd economische efficiëntie biedt. Naarmate reis- en vastgoedtrends zich verder ontwikkelen, blijkt co-eigendom een innovatieve oplossing die toegang biedt tot de meest gewilde Europese bestemmingen, met een verantwoorde benadering van toerisme. August, de pionier in co-eigendom in Europa, speelt in op deze trend met collecties van sublieme woningen in populaire Europese locaties: een villa aan de Franse Riviera, een traditioneel Toscaans landhuis, een buitenhuis op Mallorca, een chalet in de Franse Alpen en een cottage in de Engelse Cotswolds. Elk van de 21 mede-eigenaars van een collectie boekt zijn vakantie (gemiddeld 12 weken per jaar) in de vier à vijf verschillende woningen en geniet van heerlijke momenten met het hele gezin. 

Duurzaam reisalternatief

In lijn met de groeiende behoefte aan duurzamere levensstijlen, biedt August het ideale model voor milieuvriendelijke reizigers. Op deze manier kunnen mede-eigenaren aaneengeschakelde weken boeken en er met de auto naartoe rijden. In de zomer vertrek je met de auto vanuit Brussel richting het zuiden van Frankrijk voor een week in La Douce France, en daarna geniet je van een rustige rit met de mooiste uitzichten helemaal naar de villa in Toscane voor een week onder de warme Toscaanse zon.

Een unieke bezettingsgraad

Een ander groot voordeel van co-eigendom is de bezettingsgraad van de woningen. “De schoonheid van August is dat je deel uitmaakt van een collectie, waar er andere eigenaars zijn, zodat die woningen het grootste deel van het jaar bezet zijn en lokale gemeenschappen er enorm van profiteren,” vertelt Mélie Dunod. In 2024 hadden de woningen van August een bezettingsgraad van 75-80% van januari tot november, terwijl traditionele vakantiehuizen net vaak 70-90% van het jaar leegstaan. Dit model verkleint de ecologische voetafdruk door optimaal gebruik te maken van bestaande eigendommen en draagt tegelijkertijd bij aan de lokale economie.

Lokale economie en cultuur

Reizigers gaan meer en meer op zoek naar duurzame accommodaties voor zowel ecologische voordelen als een authentieke lokale ervaring. Het bezitten van een tweede verblijf stelt mensen in staat om dieper in de lokale cultuur door te dringen, actief deel te nemen aan de gemeenschap en zo hun reiservaring te verrijken. Co-eigenaars van tweede verblijven ontdekken de lokale evenementen, genieten van regionale gerechten en leven zoals de inwoners. Dit biedt hen een unieke ervaring die vakantiegangers in hotels vaak missen.
Door te investeren in minder toeristische locaties, draagt August actief bij aan de gemeenschappen waarin de woningen zich bevinden. Deze dorpen, vaak met minder toeristisch bezoek, krijgen nieuw leven dankzij de regelmatige aanwezigheid van mede-eigenaars. Daarnaast ondersteunt August lokale initiatieven, creëert werkgelegenheid en stimuleert lokale leveranciers, zoals tuiniers, schilders en property managers, om hun bedrijven op te bouwen. Met een sterke focus op betekenisvolle interacties met gemeenschappen, het behoud van cultureel en natuurlijk erfgoed, en het minimaliseren van de ecologische voetafdruk, biedt August een duurzame en waardevolle oplossing voor de moderne reiziger.

Delen